Menu

Kunstneriske udsmykninger på hovedkontoret i Nuuk

30/04/2018 - 15:30

Miki Jacobsen har udsmykket TELE-POSTs hovedkontor med grønlandske motiver. Læs om ideen bag udsmykningen, Mikis egen fortælling, og se billederne.

I starten af 2018 blev adm. direktør, Kristian Reinert Davidsen, og postdirektør, Per Svendsen, enige om, at TELE-POSTs hovedkontor skulle udsmykkes. Det har man tidligere gjort ved hovedindgangene i Teletårnet i Nuuk, hvor kunstneren Camilla Nielsen har malet rødfisk direkte på væggene, hvilket har været positivt bemærket af mange mennesker igennem årene.

Det blev besluttet, at udsmykningen af væggene på hovedkontoret skulle være klassiske grønlandske motiver, med klare farver af Miki Jacobsen.

- Valget faldt ret naturligt på Miki, da han i ca. 20 år har lavet flot kunst til os, i form af motiver til grønlandske frimærker. Jeg har allerede hørt mange, som roser udsmykningen, og endelig at mange også allerede har deres eget favoritmotiv, siger Per Svendsen, og fortsætter med et smil:

- Jeg er meget interesseret i, at få mere kunst i det offentlige rum, og som jeg plejer at sige – der er godt nok mange hvide etage-opgange.

Fra Miki Jacobsens eget perspektiv

Miki har udsmykket 8 vægge i hovedbygningen. 7 malerier i to nyrenoverede trappeopgange, og ét enkelt i det største mødelokale. Motiverne har alle en særlig betydning for Miki Jacobsen.

- Allerførst stor tak til TELE-POST, for den spændende opgave med at udsmykke direkte på væggene. Jeg har også haft æren af, at designe frimærker for TELE-POST i mere end 25 år. Det er både en stor ære og stor udfordring med sådan en udsmykningsopgave. Jeg håber naturligvis, at medarbejderne, ligesom de gæster der kommer i hovedbygningen, vil have glæde af mit arbejde, siger Miki Jacobsen, og fortsætter:

- Det er mit håb, at andre virksomheder her i landet vil blive inspireret af TELE-POSTs tiltag i denne sammenhæng og benytte sig af nogle af de mange dygtige kunstnere vi har her i landet, siger Miki Jacobsen.

TELE-POST siger mange tak til Miki for hans flotte arbejde. Se billederne og læs Mikis egne ord om malerierne herunder.

Tuulliit/Islommer

Islommen er for mig en smuk fugl med dens grafiske fjerdragt, men også en vigtig fugl i den grønlandske mytologi og gamle kultur. Eksempelvis i form af amuletter til kajakroere, der troede på at de med amuletten ville opnå nogle af islommens egenskaber, som for eksempel at være en hurtig svømmer.

Udefra ses netop halerne af to Islommer på den høje væg (Elevatorskakten). 

Qaannat/Kajakker

Kajakkerne er en stolt arv vi har i Grønland. Udover at være fartøj ved fangst i gamle dage, var kajakken den hurtigste budbringer og postbud, før ny teknologi tog over. Kajakken lever i dag et nyt liv, fortrinsvist i sport, men også som en fritidsaktivitet.

Qimmit qimuttut / Slædehunde

Jeg er stolt over at være vokset op i Sisimiut, hvor jeg selv kørte meget hundeslæde. Slædehundene jeg har lavet her, er selvfølgelig POST-slædehunde. Postslæder er også en del af historien, når det kommer til at bringe post ud. 

Nannut/Isbjørne

Isbjørne er blandt andet blevet et symbol på Arktis. Der er i vores mytologi mange historier om bjørne. I gamle dage kunne man aldrig være sikker på, om mennesker var dyr eller omvendt, da folk ifølge myterne kunne transformere sig. Isbjørnen blev også set som en “ligemand” på flere måder, blandt andet fordi den også er jæger.

Tuttut/Rensdyr

Jeg spurgte engang en ældre mand fra Nunavut i Canada, hvorfor man kalder dem ’tuttu’. Hans svar var, at tuttu er den lyd rensdyret laver med sine klove, når den om vinteren graver efter mad i sne og is.

Nattoralik/ Havørn

Fascination er den korteste forklaring for hvorfor jeg maler ørne.

Styrke, skarpsindig, jæger, fisker. Det er nogle af de ting man kan sige om vores egen havørn, som i sin fremtoning signalerer netop de egenskaber den har. For mig er ørnen et levende drømmesyn, som jeg er heldig at kunne se ofte. At se den ’in-action’, på fugle- eller fiskefangst, er et fascinerende syn. Vi har en ørneart som har levet her i tusinder af år. For naturen og for os selv skylder vi kun, at mindske forurening af enhver art, så fremtiden er lys for alle levende væsener.