Menu

Nye frimærker med historiske temaer

15/09/2020 - 10:58

I dag udgiver TELE-POST fire nye frimærker. To af dem gengiver vovehalsen Charles Lindbergh i 1930’ernes Grønland, imens de to sidste udgør starten på en nye serie om de historiske Skole-sparemærker fra 1957.

Grønlands første flyvende postbud

Amerikanske Charles Lindbergh blev den første i Grønlands historie, der fløj med post fra sted til sted. Fra 22. juli til 26. august 1933 fløj han og hans kone Anne Morrow Lindbergh sammenlagt i 43 timer og tilbagelagde derved 8.000 km i luften over Nordatlanten, internt Grønland og videre til Island.

På turen bragte de post med sig fra de seks byer, de besøgte i Grønland. Den indsamlede post fra de grønlandske byer blev afleveret til det islandske postvæsen, da parret landede i Reykjavik. Derfra blev posten fragtet med skib til Bergen i Norge og siden videre brevmodtagerne i Danmark.

På Qaqortoq Museum kan man i dag se det rekonstruerede værelse, hvor Lindbergh’erne overnattede, da de besøgte Sydgrønland. I værelset kan man se originalbillederne, der har dannet forlæg for de to frimærker med henholdsvis et gruppefoto med blandt andre den store polarforsker Knud Rasmussen og Lindbergh på sit fly. Som pilot, pionér og postbud satte Charles Lindbergh sit mærke i verden.

Skole-sparemærkerne fra 1957

Sparemærker var oprindeligt et middel til at fremme opsparing af penge. I 1881 blev Dansk Sparemærkekasse oprettet. Med udsendelsen af skole-sparemærkerne i 1957 blev ordningen et landsdækkende anliggende i Grønland. Det er Alex Sechers oprindelige motiver, der har dannet forlæg for samtlige frimærker i denne serie, der er planlagt til at løbe over flere år.

De to første frimærker viser motiver af h.h.v. en kajakmand og borgere i nationaldragt foran Grønlands Seminarium. Grafikeren Nina Spore Kreutzmann er kvinden, der har layoutet alle frimærkerne i serien.

Læs mere om Grønlands frimærker på vores hjemmeside www.stamps.gl

 

For yderligere oplysninger, kontakt venligst frimærkechef Allan Pertti Frandsen, apf@telepost.gl, tlf. +45 61 39 30 65.