Menu

Søkabelbrud syd for Sisimiut

22/01/2019 - 14:53

Det er nu bekræftet, at der er tale om et søkabelbrud syd for Sisimiut. Det betyder, at al trafik nord for Maniitsoq nu afvikles over radiokæden.

- For at sikre, at alle har netværk og mulighed for at ringe, har vi været nødt til at lave tiltag som reducerer belastningen på radiokæden. Vi har blandt andet været nødsaget til at lukke vores 4G netværk midlertidigt. Vores teknikere er i gang med at undersøge, hvilke muligheder der er for at forbedre netværket, siger teknik og IT direktør Jonas Hasselriis.

Den nuværende situation betyder beklageligvis, at privatkunderne nord for Maniitsoq og til Kullorsuaq, oplever langsommere internet, både internet i hjemmet og internet via mobildata. Al telefoni virker dog normalt.

Erhvervs- og wholesalekunder er ved at blive kontaktet og der arbejdes på at vejlede dem, så de bliver påvirket mindst muligt af situationen.

Reparation af søkablet

Som det tidligere er meddelt, opstod der den 27. december 2018 et brud på søkablet mellem Nuuk og Qaqortoq. I første omgang blev det planlagt, at søkablet i syd kunne repareres inden for 3-5 uger, men efter kontakt med leverandørerne, er det konstateret, at leveringstiden bliver længere, da de fleste søkabelskibe er optaget af andre opgaver. Derfor kan reparationerne på søkabelbruddet i Sisimiut og søkabelbruddet i syd trække ud.

- Lige nu er vi desværre i den uheldige situation, hvor vi har to søkabelbrud, som berører mange af vores kunder. Vi gør dog alt, hvad vi kan for at udbedre det. Vi er i tæt kontakt med vores leverandører og har fundet et skib, som forventeligt kan reparere begge brud, fortæller Jonas Hasselriis.

Påpasselighed med fiskeriet

Bruddet på søkablet indikerer, at det er en trawler, der har ramt søkablet. Dette skal dog undersøges yderligere, før det kan fastslås endeligt.

-Vi vil gerne minde trawlerne om, at søkablet er afmærket i søkortene og at fiskefartøjer bør være yderst påpasselige når de er i nærheden af søkablet. Der er tale om kritisk national infrastruktur, hvor det er yderst vanskeligt at udbedre skader, siger teknik og IT direktør, Jonas Hasselriis.