Menu

Succesfuldt samarbejde sikrer HD TV i hele Grønland

23/06/2020 - 13:26

KNR, Naalakkersuisut og TELE-POST - succesfuldt samarbejde sikrer HD TV i hele Grønland

HD TV er det seneste historiske skridt for TV i Grønland, der blev lanceret i samarbejde mellem Naalakkersuisut, TELE-POST og KNR TV på Grønlands Nationaldag d. 21. juni 2020 til glæde for alle TV-seerne i landet.

Karl Frederik Danielsen, Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur udtaler:

- Vi takker TELE-POST og KNR for det gode samarbejde i forbindelse med at levere en ny teknisk løsning for hele landet, som binder landet sammen og forbedrer billedkvaliteten i en særlig tid, hvor vi ikke kan være sammen som normalt. Både nu og i fremtiden er vi glade for at kunne investere i at forbedre borgernes oplevelser. Det er en stor bedrift, at vi har formået at nå ud til alle bosteder i vores enorme land, og nu endda med HD billedkvalitet. 

TELE-POSTs Administrerende Direktør, Kristian Reinert Davidsen følger op og uddyber:

- Det kræver investeringer og særlige tekniske løsninger på fjeldtoppene, for at forbinde hele det grønlandske folk i et kæmpe stort land med hårdt klima og med store afstande mellem bebyggelser. Derfor er vi stolte over at vores medarbejdere har sikret dette, og det er nået at blive parat til Nationaldagen, som var vores mål – dette takket være et godt samarbejde med Naalakkersuisut og KNR.

KNR kvitterer og takker Naalakkersuisut og TELE-POST for det gode samarbejde og meddeler:

- I dag er en særlig dag for de grønlandske tv-seere; KNR TV kanal 1 bliver i HD-kvalitet fra i dag.

Det betyder helt konkret for dig som tv-seer, at du vil opleve, at TV signalet på KNR 1 bliver dobbelt så godt. HD har, på grund af den højere opløsning, et meget mere detaljeret billede, bedre farvegengivelse, flere detaljer, og bedre gengivelse af bevægelse. Det er enkelt sagt et bedre billede på nutidens større fjernsyn. Forbedringen vil ikke være markant på gamle arkivudsendelser, fordi de er i det gamle SD format, men for ny produceret TV og for eksempel sport vil det være markant bedre.

Digitalt TV blev først indført i Grønland i 2009. Hvis vi dengang var gået over til HD ville det have betydet at hele landet ikke ville kunne få to grønlandske kanaler og tre DR kanaler i hele landet. At distribuere TV ud til alle seere i hele Grønland er noget af en bedrift, da der skal noget til at dække 2.1 mio. kvadrat kilometer -Qaanaaq og Ittoqqortoormiit, og for eksempel fåreholdere, får TV via satellit, som før skulle via Danmark og retur til Grønland. Naalakkersuisut har efter aftale med TELE-POST nu moderniseret TV distributionen med ny teknologi.

Du kan finde et eksempel på forskellen på billedkvaliteten her:
https://youtu.be/N-ikYsKfzVo

Vedlagte foto viser forskellen; det lille billede er det gamle format og det større billede vises i HD formatet.

 

Kontakt for yderligere oplysninger: Kommunikationschef i TELE-POST, Julie Rademacher, email: julie@telepost.gl, mobil: 263535