Menu

TELE-POST laver forsøg med grøn energi

12/07/2019 - 08:30

TELE-POST ønsker at gøre radiokæderne mere bæredygtige og spare ressourcer på driften. Derfor laver TELE-POST nu et forsøg med vindmøller.

Grønland har omkring 50 radiokædestationer langs vestkysten, der sikrer de fleste byer og bygder internetforbindelse. TELE-POST bruger i dag mange ressourcer på at leje helikoptere og sende medarbejdere op for at fylde brændstof i tanke på radiokædestationerne.

Vindmøllen, som bliver testet lige nu, er placeret i radiokædestationen syd for Nuuk i Meqquitsoq, Skinderhvalen. Ambitionen er at vindmøllen vil skabe nok energi til, at en radiokædestation kan spare to tredjedel af forbruget og samtidig sikre mere brug af klimavenlig grøn energi.

- Hvis det går godt med at teste vindmøllen, er det vores ambition, at der skal komme flere vindmøller rundt omkring i Grønland. Dermed vil vi både passe bedre på vores flotte natur og klima - og spare ressourcer for virksomheden. Vi er derfor spændte på at følge dette forsøg, udtaler Teknik og IT-direktør Jonas Hasselriis.

I dag har TELE-POST solceller på 96% af radiokædestationer. Solcellerne skaber en del energi i sommerperioderne, og om vinteren bliver den grønne-energi mindre. Derfor er det TELE-POST’s forhåbning, at produktionen af grøn energi kan bevares i vinterperioderne med vindmøller.

- Vi sikrer ved test af vindmøller, at de kan klare det hårde vind- og vejrforhold før der foretages større investeringer, og uden det går udover driften og energiforsyningen til radiokædestationerne, siger projektleder John Pedersen.

Fakta boks:

- Vindmøllen TELE-POST tester er afprøvet i arktiske klimaer både i Antarktis og i Svalbard.

- Vindmøllen tåler op til 70 m/s vindstyrke.

- Vindmøllen kan i gennemsnittet producerer 7000 kWh om året med en vind på 6 m/s.

 

For yderlige information eller spørgsmål kontakt kommunikationsmedarbejder Paarnaq Hansen på mail panah@telepost.gl eller mobil +299 563376